WASHINGTON - De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met 1 procent gekrompen op jaarbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekend op basis van een eerste raming.

De krimp was daarmee aanzienlijk minder sterk dan in de twee voorgaande kwartalen. Toen ging het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten met gemiddeld 6 procent achteruit.

De krimp viel ook minder groot uit dan analisten hadden verwacht. Tegenover persbureau Reuters voorspelden zij in doorsnee een krimp van 1,5 procent in het tweede kwartaal.

Langste periode
Met vier achtereenvolgende kwartalen van economische krimp bevindt de Amerikaanse economie zich in de langste periode van economische achteruitgang sinds het begin van de metingen, in 1947.

De ontwikkeling van de Amerikaanse economie werd in het tweede kwartaal voor een groot deel geremd door de consumenten. De uitgaven van de consumenten, die ongeveer twee derde van de Amerikaanse economie vormen, lagen 1,2 procent lager dan een jaar eerder. In het eerste kwartaal werd nog 0,6 procent meer uitgegeven dan in de eerste maanden van 2008.

Het bedrijfsleven investeerde ook minder in het tweede kwartaal. Maar met 8,9 procent was de achteruitgang veel minder sterk dan in het eerste kwartaal, toen bijna 40 procent minder werd geïnvesteerd.

Uitvoer
Ook de uitvoer daalde aanzienlijk minder dramatisch dan in de eerste drie maanden van het jaar. In het tweede kwartaal viel de uitvoer met 7 procent terug, in het eerste kwartaal was dit nog bijna 30 procent. De overheidsuitgaven leverden, vooral dankzij de stimuleringsmaatregelen van de overheid, een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

Het ministerie van Handel voerde het afgelopen kwartaal een omvangrijke revisie uit op alle cijfers die in het verleden werden gepubliceerd. Hierbij werd onder meer de krimp in het eerste kwartaal bijgesteld tot 6,4 procent. Eerder werd een krimp van 5,5 procent gemeld.

De Amerikaanse economie groeide volgens de nieuwe berekeningen vorig jaar slechts met 0,4 procent, in plaats van de eerder gemelde 1,1 procent.