AMSTERDAM - De premies voor een nabestaandenpolis kunnen minstens met de helft omlaag. Dat claimt de intermediair Nationale Hypotheek Pas (NHP), die een nieuwe provisieloze nabestaandenverzekering aanbiedt.

Pieter Lijesen, directeur van NHP: "De laatste twee jaar is de prijs van overlijdensrisicoverzekeringen onder druk van nieuwe toetreders fors gedaald. De kosten van de nabestaandenverzekering daalden echter nagenoeg niet. Dit is opmerkelijk omdat een nabestaandenverzekering feitelijk niets anders is dan een verkapte overlijdensrisicoverzekering die gespreid wordt uitgekeerd."
­
Volgens Lijesen worden de prijzen van nabestaandenverzekeringen kunstmatig hoog gehouden, net als voorheen bij overlijdensrisicoverzekeringen. Dit is te wijten aan het gebrek aan concurrentie en uit algehele onwetendheid over de kostprijs van verzekeringen, die veel lager ligt dan iedereen denkt. Eenzelfde ontwikkeling verwacht hij nu bij de nabestaandenverzekering.

Aanvulling
Een nabestaandenpolis voorziet in vaste aanvulling van de maandelijkse inkomsten in geval van overlijden. Hiermee worden de nabestaanden beschermd tegen de financiële gevolgen van overlijden. Dit kan nodig zijn door het wegvallen van een inkomen of voor de extra uitgaven zoals kinderopvang.
­
Een nabestaandenverzekering biedt uitkomst wanneer er geen of beperkt recht is op een ANW uitkering (Algemene Nabestaandenwet). Dit is vaker niet dan wel het geval.

De ANW keert namelijk pas uit als men aan aantal voorwaarden heeft voldaan. Zo dient de nabestaande geboren te zijn voor 1 januari 1950, of voor minimaal 45 procent arbeidsongeschikt te zijn, of kinderen onder de 18 jaar te verzorgen. Bovendien is er geen recht op ANW indien het inkomen meer dan 2.321,18 euro per maand bedraagt.