AMSTERDAM - Economen zijn het erover eens: de economieën van opkomende markten laten de eerste tekenen van herstel zien. Dus is het tijd voor een cursus ‘Beleggen in opkomende markten’. Vandaag deel 1: China.

Door Belegger.nl

De effectenbeurzen in China zijn de eerste zeven maanden van dit jaar omhoog geschoten. De index in Shanghai heeft er liefst 79 procent bijgekregen. De CSI3000-index is bijna in waarde verdubbeld.

Deze winstsprong doet een aantal analisten twijfelen aan de economische opleving in China. De angst bestaat dat de aandelen te duur zijn geworden en de koersen ver vooruit lopen op de werkelijke economische ontwikkelingen.

Desondanks zien veel beursdeskundigen China als belangrijke groeimarkt, waar beleggers hun slag kunnen slaan.

Andrew Mattock, fondsbeheerder van het Henderson Horizon China Fond:
‘Wij geloven vooral in Chinees vastgoed. De vraag daarnaar leunt op de structurele veranderingen in de economie. Chinezen verhuizen massaal van het platteland naar de steden, de middenklassen neemt in omvang toe en de welvaart groeit. De afgelopen zes maanden is de vastgoedmarkt in een stroomversnelling beland dankzij specifieke overheidsmaatregelen.

Guangzhou R&F is één van onze favorieten in deze sector. Dit vastgoedconcern ontwikkelt, verkoopt en verhuurt gebouwen in Guangzhou en Bejing. Het aandeel staat laag, omdat enige tijd rekening werd gehouden met een faillissement door de hoge schulden. Maar nu het bedrijf makkelijker toegang heeft tot de kredietmarkten, is dat gevaar geweken. De omzet zal bovendien toenemen door een toenemende verkoop van grond.

New World China Land actief in heel China en bouwt kantoren en woningen. Het heeft een groot gedeelte van zijn grond tien jaar geleden gekocht, waardoor de kosten nu heel laag liggen. De onderneming zal bovendien profiteren van de huidige prijsstijgingen voor vastgoed.

Buiten de vastgoedbranche gaat onze voorkeur uit naar Comba Telecom, dat draadloze diensten levert aan onder meer Chinese telecomoperators."

Jeroen Vetter, directeur SNS Fundcoach:
"Je moet je eerst afvragen of je wel in China wilt beleggen. Het koersverloop is erg heftig. Dat komt deels doordat Chinezen nu zelf ook beleggen en zij zijn bereid om een gok te wagen. Ga maar eens naar een casino. Dat zit vol met Chinezen.

Dat zie je terug in de koersen. Je moet dus voor de lange termijn blijven zitten of kopen als de markt keihard daalt en te verkopen als de kopers aan de macht zijn. Dat is wel wat kort door de bocht overigens. De meeste beleggers verdienen geen geld, omdat ze op verkeerde momenten handelen.

Een fonds dat het goed doet is het Invesco PRC Equity Fund. Dit verslaat stelselmatig de index. Andere populaire fondsen zijn dit jaar Robeco Chinese Equities, Fidelity China Focus en JPMorgan China."

Roelof de Haan, Beleggingsbeleid & Advies bij ABN Amro:
"China voldoet aan de juiste voorwaarden voor economische groei. De overheid heeft enorme fiscale stimuleringsmaatregelen genomen. De lage inflatie stelt het land verder in staat om het monetaire beleid af te stemmen op economische groei. De demografische situatie is verder positiever dan in het Westen en de balans is sterker.

Door te beleggen in opkomende markten kan een portefeuille beter worden gespreid. Binnen een goed uitgebalanceerde portefeuille is ongeveer 10 procent beschikbaar voor opkomende markten.

Wij adviseren beleggers via een fonds in China te investeren. De risico’s worden zo goed gespreid en de fondsmanager heeft de juiste expertise. Onze voorkeur gaat uit naar het JPMorgan China Fund. Dit fonds heeft dit jaar een winst geboekt van 45 procent.

De aandelenbeurs in China kan behoorlijk volatiel verlopen. Als je toch in aandelen wilt beleggen, doe dat dan voor de langere termijn."

Martine Hafkamp, directeur Fintessa Vermogensbeheer
‘Ik denk dat beleggers er goed aan doen een deel van hun aandelenportefeuille te investeren in China. En dat ondanks de enorme koersstijgingen die daar al hebben plaatsgevonden. Het land krijgt steeds meer de rol van de nieuwe motor van de wereldeconomie.

Onze tip: iShares FTSE/Xinhua China 25. Dit is een tracker en volgt de 25 grootste Chinese bedrijven. Hij is genoteerd aan Euronext en wordt verhandeld in euro’s. De kosten zijn vrij laag en dat is een groot voordeel.

De tracker volgt onder meer China Mobile, China Life Insurance, Industrial en Commercial Bank of China, Petrochina, China Construction Bank en CNOOC.’

Corné van Zeijl, fondmanager SNS Nederlands Aandelenfonds:
"Beleggers kunnen het beste in een fonds beleggen dat zich richt op China. Je hebt hier namelijk een enorme kennisachterstand vergeleken met beleggers in China. Daarmee is de kans klein dat je het beter dan de Chinezen zelf."