AMSTERDAM - Het Duitse bedrijf Knauf Gips heeft zijn medewerkers in Iran op last van ontslag verboden om te protesteren tegen de Iraanse regering. Het besluit volgt op de arrestatie van een manager, bericht de Wall Street Journal vrijdag.

Het gipsbedrijf met wereldwijf 22.000 werknemers claimt dat de maatregel een voorwaarde was voor de vrijlating van de 34-jarige directeur van Knauf in Iran. Hij werd opgepakt toen hij tijdens het vrijdaggebed meedeed aan de demonstratie tegen het regime van president Ahmadinejad.

Sinds de herverkiezing van de conservatieve president op 12 juni is het onrustig in Iran. Het bewind beschuldigt westerse media, maar ook bedrijven van het heimelijk aanjagen van een revolutie. Mede daarom worden werknemers van westerse bedrijven scherp gevolgd, en soms ook vervolgd.

Gevolgen
Isabel Knauf, familie van de oprichters die het bedrijf in 1932 startten, berichtte de honderden Iraanse Knauf-werknemers in een brief dat "zij niet alleen hun privémening uiten als ze politiek actief zijn, maar dat hun acties ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor onze organisatie in Iran". "Daarom zal iedereen die vanaf nu wordt opgepakt tijdens een demonstratie tegen de huidige regering onmiddellijk worden ontslagen."

Knauf heeft niet de bedoeling om deelname aan alle demonstraties te verbieden, zegt een woordvoerder tegenover de krant, maar mensen moeten volgens hem terughoudend zijn als zulke acties schadelijk kunnen uitpakken voor hun bedrijf.

Volgens de Duits-Iraanse kamer van koophandel in Hamburg is Knauf tot nu toe de enige die een dergelijke maatregel treft. Veel westerse bedrijven adviseren hun werknemers wel uit de buurt te blijven van grote bijeenkomsten.