AMSTERDAM - Amerikaanse banken hebben vorig jaar enorme bonussen uitgedeeld aan werknemers, ondanks de miljardensteun van de overheid en de kredietcrisis. Bij drie banken in nood was de bonuspot zelfs beduidend groter dan de winst.

Negen financiële instellingen die in oktober 125 miljard overheidssteun hebben gekregen, hebben 4793 handelaren en bankiers elk meer dan 1 miljoen dollar bonus gegeven. Dat meldt de The New York Times, die zich baseert op een rapport van de openbare aanklager van het Openbaar Ministerie in New York.

Goldman Sachs heeft bijvoorbeeld 953 werknemers meer dan 1 miljoen dollar uitbetaald. Morgan Stanley heeft 428 bankiers en handelaren elk meer dan een miljoen gegeven. Zelfs zwakke banken als Citigroup en Bank of America hebben honderden mensen een megabonus gegeven.

Belastinggeld
De openbaar aanklager, Andrew Cuomo, vermoedt dat de bonussen met belastinggeld zijn betaald omdat de banken vorig jaar flink in de rode cijfers zaten. Cuomo concludeert dat de bonusbetalingen niet in verhouding staan tot de bedrijfsprestaties, aangezien banken in financieel zwaar weer hun werknemers blijven fêteren. "Er is geen duidelijke reden voor de wijze waarop banken hun werknemers belonen."

De Amerikaanse overheid probeert juist de bonussen in de financiële wereld aan banden te leggen. President Barack Obama heeft excessieve betalingen eerder "beschamend" genoemd en het Huis van Afgevaardigden heeft wetgevend geïntroduceerd om de hoogt van bonussen te beperken.

Geen gehoor
Vooralsnog lijken Amerikaanse banken geen gehoor te geven aan oproepen tot een gematigd bonusbeleid. Goldman Sachs en Morgan Stanley maakten in juli betere dan verwachte kwartaalcijfers bekend en betaalden de staatssteun terug. Daardoor hebben ze minder last van bemoeienis van de politiek.

Morgan Stanley meldde tevens dat in het tweede kwartaal 3,9 miljard dollar opzij is gezet voor bonussen. Dat is meer dan in het tweede kwartaal van 2008, toen de klap van de financiële crisis nog moest komen.