RIJSWIJK - De achttien clubs die het afgelopen voetbalseizoen uitkwamen in de eredivisie, hebben gezamenlijk 34 miljoen euro verloren.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van de meest recente cijfers die voetbalbond KNVB van de clubs heeft ontvangen.

In het seizoen 2007-2008 boekten de clubs nog een winst van 64 miljoen euro, een record dat volgens de KNVB goeddeels te danken was aan een aantal kostbare transfers van spelers naar het buitenland. De voetbalbond noemt een stagnerende transfermarkt dan ook als een van de oorzaken van het verlies over het laatste seizoen.

Crisis
De totale begroting van de achttien clubs in de hoogste divisie blijft in 2009-2010 met circa 410 miljoen euro wel ongeveer op hetzelfde niveau als in de voorgaande voetbaljaargang. Volgens de KNVB hebben de eredivisieclubs op sponsorgebied weinig te lijden van de economische crisis.

Grootste groeier qua uitgaven is AZ. De begroting van de landskampioen gaat dit seizoen van 28 miljoen naar 40 miljoen euro. Daarmee streeft de club uit Alkmaar Feyenoord voorbij, dat van de traditionele topclubs het hardst moet snoeien. De begroting van de Rotterdamse club daalt komend seizoen van 46 miljoen euro tot 37 miljoen. Bij FC Twente, de nummer twee van vorig seizoen, loopt de begroting op van 28,4 naar 32,7 miljoen euro.

Ajax
PSV bezuinigt 4 miljoen euro en komt uit op 59 miljoen. De begroting van Ajax blijft met 65 miljoen euro gelijk aan die van het afgelopen voetbalseizoen.

Nieuwkomers VVV-Venlo en RKC Waalwijk hebben de kleinste begroting in de eredivisie. VVV-Venlo doet het met 7 miljoen euro, RKC Waalwijk met 6,2 miljoen. Beide clubs hebben ook de stadions met de minste capaciteit, 7500 toeschouwers.