AMSTERDAM - Lehman Brothers gaat zijn kunstcollectie veilen om een deel van zijn talloze schulden af te lossen. De zakenbank organiseert in het najaar en de winter drie veilingen in Philadelphia, waar 650 kunstwerken onder de hamer zullen gaan.

De veilingen moeten ongeveer een miljoen dollar, oftewel 700.000 euro, in het laatje brengen, zo meldt persbureau Bloomberg. Een van de topstukken is een afbeelding van het Amerikaans Vrijheidsbeeld van de hand van popartkunstenaar Roy Lichtenstein. Dit kunstwerk uit 1982 zal naar verwachting 30.000 dollar opleveren.

Lehman Brothers ging op 15 september 2008 failliet. Bijna een jaar later heeft de bank nog altijd te maken met een flinke hoeveelheid schuldeisers. Met de opbrengst van de kunstverkopen bij veilinghuis Freeman's kan het concern weer een deel van zijn schulden aflossen.

Christie's
Omdat ook de kunstwereld last heeft van de recessie, zullen de veilingen waarschijnlijk minder opbrengen dan ze in betere economische tijden zouden doen. Veilinghuis Christie's liet onlangs weten over het eerste halfjaar een omzetdaling van 35 procent te hebben geboekt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De kunstcollectie van Lehman Brothers bestaat in totaal uit meer dan drieduizend kunstobjecten. De meeste hiervan zijn moderne en hedendaagse kunstwerken uit Europa en de Verenigde Staten.