RIJSWIJK - Computersystemen in de rechtbanken, gerechtshoven en parketten van het Openbaar Ministerie (OM) in heel Nederland zijn getroffen door een computervirus. Dat heeft een IT-medewerker van de rechtbank Den Bosch donderdag gemeld.

ICT-bedrijf Rechterlijke Organisatie (Ictro) wilde geen commentaar geven op de gebeurtenissen, maar liet wel weten later met een verklaring te komen.

Het virus heeft als gevolg dat medewerkers van gerechten en het OM niet met de buitenwereld kunnen e-mailen en dat het internet in verminderde mate beschikbaar is. Volgens een woordvoerder van de top van het OM zijn deze functies uit voorzorg uitgezet.

Samenwerking
Het OM en de gerechten werken nauw samen, vandaar dat ook het OM last heeft van het virus dat bij de rechtspraak is gesignaleerd.

Een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht vertelt dat hun gevraagd werd de computers uit te zetten. ''Na twintig minuten mochten we de computers weer aanzetten'', aldus de zegsman. ''Er is ons niet verteld wat er precies aan de hand is.''

Een woordvoerder van de rechtbank in Rotterdam deelde mee dat de computersystemen er al enkele uren uitlagen. Een zegsman van het gerechtshof in Arnhem zei dat er vooralsnog geen ernstige gevolgen te verwachten zijn voor de rechtsgang.