AMSTERDAM - De wereldwijde recessie bereikt begin 2010 zijn dieptepunt. Dat bericht adviesbureau Roland Berger donderdag op basis van gesprekken met leidinggevenden in de VS, Europa en Azië.

De directeuren en managers verwachten dat pas halverwege 2010 enige vorm van herstel te zien zal zijn. Bestuurders uit Groot-Brittannië en Centraal- en Oost-Europa zijn pessimistischer ingesteld en denken dat het dieptepunt pas halverwege 2010 ligt, gevolgd door herstel later dat jaar. Amerikaanse en Aziatische bestuurders zijn iets optimistischer: zij verwachten een economische opleving al tegen het einde van 2009.

Door de crisis zegt bijna de helft van de managers lastiger aan nieuwe leningen te komen, en lopen ook de betalingsachterstanden op. Om dit op te vangen geeft tussen de 30 procent en 60 procent aan dat al meer dan 10 procent in de personeelskosten te hebben gesneden. De directeuren zijn bang dat met name in West-Europa nog meer gedwongen ontslagen zullen gaan vallen.

Volgens veel bestuurders biedt de crisis echter ook kansen. Zo kunnen bedrijven zich nu meer richten op de kernactiviteit van hun organisatie. Ook ziet tweederde kans om de kosten te verlagen.