AMSTERDAM - Winkels zouden in heel Amsterdam op zondag open mogen zijn. Dat vinden de ketens V&D, Hema en Mediamarkt en een filiaal van C1000 in het Amsterdamse stadsdeel Noord.

Zij hebben daarover een brief gestuurd aan de gemeenteraad. Nu mogen winkels alleen nog maar in sommige delen van de stad op zondag open. Een woordvoerder van Hema bevestigde woensdag een bericht hierover in Het Parool.

De briefschrijvers stellen dat koopzondagen voor hun bedrijven ''van grote betekenis'' zijn. ''Omzet op zondagen verschuift bij afschaffen van koopzondagen niet naar andere dagen.'' Ook zouden ze goed zijn voor de werkgelegenheid.

Concurrentie
Doordat winkels nu op sommige plekken in de stad wel en op andere plekken niet op zondag de deuren mogen openen, zou bovendien sprake zijn van oneerlijke concurrentie. ''Klanten van een bepaalde winkel gaan op zondag naar een ander stadsdeel voor hun inkopen. Die situatie leidt tot een ongelijke situatie voor ondernemers.''

Of winkels op zondag open mogen zijn, is al langer onderwerp van geruzie in Amsterdam. Het stadsdeel Noord bijvoorbeeld probeert al langer te regelen dat zaken op die dag de deuren mogen openen. Een groep kleine ondernemers heeft dat tot nu toe echter steeds weten te verhinderen door naar de rechter te stappen.

Hoewel de rechtbank meer keren besliste dat winkels 's zondags dicht moeten blijven, hebben sommige winkels in Noord daar geen enkele boodschap aan. Onder meer het filiaal van C1000 gaat toch gewoon open.