MÜNCHEN - BMW stapt na dit seizoen uit de Formule 1. Dat maakte de Duitse renstal woensdag op een persconferentie in München bekend.

De hoge kosten en een tegenvallend seizoen liggen ten grondslag aan het besluit. De enige zege van BMW in de Formule 1 tot nu toe was die van de Pool Robert Kubica in Montreal in juni vorig jaar. De tweede coureur bij de renstal is de Duitser Nick Heidfeld.

Duurzaam
Het besluit maakt onderdeel uit van een nieuwe strategie van BMW. Het vrijgekomen geld van de Formule 1 wordt voortaan besteed aan de ontwikkeling van nieuwe techniek en duurzame en milieuvriendelijke projecten. "Natuurlijk was dit een moeilijke beslissing. Maar het is een resolute stap in onze nieuwe strategie", zei topman Norbert Reithofer woensdag.

Een oplossing voor het mogelijke personeelsoverschot in München en Hinwil is er nog niet. "We hebben dit pas dinsdag besloten, dus we hebben nog geen gedetailleerde informatie", aldus bestuurslid Klaus Draeger.

Crisis
De internationale autosportfederatie FIA betreurde het besluit van BMW, maar was niet verrast. "Het is al een tijd duidelijk dat ook de autosport niet ontkomt aan de economische crisis", luidde de verklaring. De FIA wees er verder op dat het vertrek van BMW mogelijk voorkomen had kunnen worden door een budgetplafond. Dat stuitte op weerstand en er ligt nu een alternatief plan voor kostenreductie klaar.

"Het is geen geheim dat deze maatregelen voor ons niet ver genoeg gaan, maar een compromis was nodig om de eenheid in de sport te bewaren. Hopelijk is het voldoende om verdere afzeggingen tegen te gaan."

Le mans
BMW blijft wel actief in andere raceklassen, zoals de touringcarseries en de Amerikaanse Le Mans Series. Ook blijft het Duitse bedrijf meedoen in de motorsport.

BMW maakte onder de naam BMW-Sauber in maart 2006 zijn debuut in de koningsklasse van de autosport. Daarvoor voorzag de Duitse firma de bolides van Williams al van motoren.

Honda stapte al eerder uit de Formule 1. De Japanse renstal nam dat besluit naar aanleiding van de financiële crisis. Toyota, dat ook onder financiële druk staat, liet woensdag weten wel verder te gaan in de Formule 1.