AMSTERDAM - Het aantal personeelsadvertenties is in de eerste zes maanden van dit jaar met 41,8 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden.

Grote uitzondering is het aantal advertenties voor beroepen in de sector gezondheidszorg en welzijn. Dat is met 32,5 procent toegenomen.

Dit blijkt uit cijfers van Nielsen, dat personeelsadvertenties registreert in meer dan duizend media, waaronder landelijke en regionale bladen en vakbladen, maar ook de belangrijkste vacaturesites.

Profileren
De daling van het aantal advertenties zegt niet direct iets over het aantal vacatures, aldus Nielsen. Een krappe arbeidsmarkt dwingt bedrijven zich via personeelsadvertenties te profileren. Zijn er meer werkzoekenden dan neemt die noodzaak af.

Van januari tot en met juni werden in totaal bijna 420.000 personeelsadvertenties geplaatst. Daarvan verschenen er ruim 23.000 in dagbladen, een daling van dik 45 procent. Op internet stonden 377.000 personeelsadvertenties en in vakbladen bijna 14.000. Dat is in beide gevallen 41,8 procent minder.