UTRECHT - De treinkaartjes van de Nederlandse Spoorwegen (NS) worden volgend jaar gemiddeld 1,85 procent duurder. Dat heeft de NS woensdag bekendgemaakt.

De tarieven van treinkaartjes worden ieder jaar aangepast. De inflatiecorrectie bedraagt 1,25 procent, de resterende 0,6 procent prijsverhoging komt door de hogere kosten die spoorbeheerder ProRail bij de NS in rekening brengt voor het gebruik van het spoor.

De prijsverhoging is nog niet definitief. ''Mocht in september het verwachte inflatiepercentage wijzigen of mocht de stijging van de gebruiksvergoeding alsnog anders uitvallen, dan past NS de prijsstijging van de treintarieven hierop aan'', aldus de spoorwegonderneming.

Abonnement
Overigens worden niet alle kaartjes duurder. Zo blijft de prijs van een voordeelabonnement, waarmee de kaarthouder buiten de ochtendspits 40 procent korting krijgt, onveranderd.

Ook de prijzen voor onder meer keuzedagen voor senioren blijven onveranderd. Het kinderkaartje Railrunner wordt, voor het eerst in zes jaar, wel duurder: 50 cent, zodat het volgend jaar 2,50 euro kost.

Consumenten
De NS heeft de voorstellen voor de tariefaanpassing ter advisering voorgelegd aan de consumentenorganisaties, verenigd in het LOCOV. Een woordvoerder van reizigersorganisatie Rover kon woensdag geen inhoudelijk commentaar geven op de prijsverhogingen. ''We zijn ze nog aan het bestuderen.''

De NS kondigde woensdag ook aan de komende jaren grote investeringen te willen doen. Tot 2012 investeert het bedrijf 1,4 miljard euro in de aanschaf van nieuwe treinen en modernisering van bestaande treinen. Daarnaast steekt de NS miljoenen in vernieuwing van informatiesystemen voor reizigers op alle treinstations.