AMSTERDAM - Medicijnengroothandel en uitbater van apotheken Mediq, voorheen OPG, schrapt tweehonderd voltijdbanen. Daarbij zullen ook gedwongen ontslagen vallen, zo liet bestuursvoorzitter Marc van Gelder woensdag weten.

De banen verdwijnen bij de 228 eigen apotheken in Nederland, waarvan zestig banen op het ondersteunende hoofdkantoor. Het is de tweede saneringsronde bij Mediq in korte tijd. Vorig jaar schrapte het bedrijf al 250 banen bij de apothekentak.

Van Gelder wilde niet zeggen hoeveel gedwongen ontslagen er gaan vallen. "Maar de vorige keer ging het om achttien gedwongen ontslagen, nu zullen het er meer zijn", zo stelde hij. "Een tweede reorganisatie in zo'n korte tijd zorgt voor veel onzekerheid in het bedrijf", aldus vakbond CNV in een reactie.

Terugloop
Door de ingreep zal het aantal banen bij de Nederlandse apothekentak eind 2011 teruggelopen zijn van 2350 naar 2150. De maatregelen kosten Mediq dit jaar en volgend jaar in totaal 9 miljoen euro. Per 2012 zullen de kosten naar verwachting 23 miljoen euro per jaar lager liggen. Bij Mediq werken in totaal ongeveer 7700 mensen.

De ingreep is nodig omdat Mediq last heeft van het zogenoemde preferentiebeleid in de zorg. Dit komt erop neer dat zorgverzekeraars sinds 1 juli vorig jaar niet meer alle medicijnen aan klanten vergoeden. Dit drukt de inkomsten bij apotheken.

Omzet
In het afgelopen tweede kwartaal daalde de omzet van Mediq met 5 procent naar 662,8 miljoen euro. Een omzetgroei van 5 procent voor het hele jaar is niet meer haalbaar, zo maakte het bedrijf tevens bekend. Het heeft ook last van de zwakke Poolse munteenheid, de zloty.

De winst kwam desalniettemin hoger uit dan verwacht, op 26 miljoen euro. In heel het jaar rekent Mediq op een winst van 105 tot 110 miljoen euro. "We hebben al met al voldoende vertrouwen in de toekomst om een verwachting af te geven voor het hele jaar", aldus Van Gelder.

Biotech
Mediq doet momenteel wel goede zaken met het leveren van biotechnologische geneesmiddelen bij mensen thuis in Nederland en medische middelen in thuiszorgsituaties bij mensen in Denemarken en de Verenigde Staten.

Beleggers zetten Mediq in de ochtend op de beurs 2 procent hoger op 8,94 euro.