AMSTERDAM - Boekhoudregels voor de financiële verslaglegging moeten overal ter wereld hetzelfde worden.

Dat stelt een speciale groep van financiële experts in een dinsdag gepresenteerd rapport. Daarin doen zij aanbevelingen voor de organisaties die de boekhoudregels in Europa en de Verenigde Staten bepalen.

De experts roepen de International Accounting Standards Board en de US Financial Accounting Standards Board op alles te doen om de regels voor financiële verslaglegging gelijk te trekken. Die regels moeten zorgen voor samenhangende en transparante informatie, die niet afhankelijk is van de plaats waar een bedrijf is gevestigd, stelt de Financial Crisis Advisory Group (FCAG) in het rapport.

Oplossing
''Boekhoudregels hebben de financiële crisis niet veroorzaakt, maar kunnen wel een belangrijke rol spelen in de oplossing ervan'', stelde Hans Hoogervorst in een verklaring. De topman van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) was mede-voorzitter van de adviesgroep.

Volgens de deskundigen moeten de regelgevende instanties vooral de regels voor financiële producten vereenvoudigen en verbeteren.

Momentopname
Ze benadrukken echter ook dat de financiële cijfers van bedrijven slechts een momentopname zijn. ''Gebruikers van financiële gegevens moeten de grenzen ervan erkennen en mogen nooit hun eigen inschattingen en onderzoek opschorten.''

De FCAG komt in december weer bij elkaar om te bepalen in welke mate de aanbevelingen zijn overgenomen.