AMSTERDAM - Verzekeraar Allianz wil losgeldverzekeringen aan gaan bieden. Met de nieuwe 'ontvoering- en losgeldpolis' kunnen bedrijven zich indekken tegen kosten verbonden aan ontvoering van hun medewerkers tijdens zakenreizen in het buitenland.

Dat schrijft de Financial Times Deutschland. De verzekeringsmaatschappij betaalt verzekerden niet alleen het losgeld uit, maar ook de kosten voor een crisismanager. Deze biedt preventietips en hulp bij de onderhandelingen over het vrijkoopgeld.

De verzekeringsmarkt voor kidnapping geldt als winstgevend, vanwege de geringe schadepost die de sector voor verzekeraars oplevert. De op Bermuda gevestigde verzekeraar Hiscox domineert het segment met een marktaandeel van meer dan 50 procent. Verder bieden de Amerikaanse verzekeraars Chubb en AIG een losgeldverzekering.

Afpersing
Ook het Nederlandse Nassau Verzekeringen heeft een zogenoemde 'Kidnap&Ransom-verzekering' in de aanbieding. Deze dekt de "financiële gevolgen van ontvoering, gijzeling en afpersing van personen", zo valt te lezen op de website. De polis is bedoeld voor multinationals, midden- en kleinbedrijf en hulpverleningsorganisaties, maar ook 'vermogende particulieren' kunnen de K&R-verzekering afsluiten.

Allianz wil zich van zijn concurrenten onderscheiden door een wereldwijde dekking aan te bieden. Daaronder vallen dus ook landen met een hoog risico, zoals Irak en Afghanistan. Aan die brede dekking hangt wel een prijskaartje; hoe risicovoller de landen die de medewerkers van een bedrijf bezoeken, hoe hoger de premie.