NEW YORK - IBM kondigt dinsdag aan een definitieve overeenkomst te hebben bereikt met SPSS over de overname van de Amerikaanse maker van zakelijke analytische software.

IBM (International Business Machines) betaalt dollar 50 per aandeel SPSS in contanten. De totale overnamesom voor het bedrijf uit Chicago bedraagt daarmee zo'n 1,2 miljard dollar (850 miljoen euro).

SPSS levert programma's die met behulp van grote hoeveelheden gegevens bedrijven in staat stellen om ontwikkelingen te analyseren en voorspellingen te doen. Klanten van SPSS, waaronder banken, telecombedrijven, overheden en universiteiten, kunnen hierdoor bijvoorbeeld antwoord krijgen op de vraag hoe klanten het beste behouden kunnen worden, of wat de meest geschikte locatie is voor een nieuwe winkel.

Strategie
De overname past in IBM's strategie om zich meer en meer op diensten te richten. De analyse-sector is voor de voormalige producent van computers en harde schijven daarnaast een potentiële bron van consultancy-inkomsten. De verschuiving naar meer winstgevende sectoren als software en advies leverde IBM in het tweede kwartaal een winststijging op van 12 procent naar 3,1 miljard dollar.

De transactie dient nog te worden goedgekeurd door de aandeelhouders van SPSS. IBM verwacht de overname in de tweede helft van 2009 af te ronden.