ZOETERMEER/UTRECHT - Een platform van deskundigen buigt zich over het probleem van de gegaste containers. Het platform gaat dienen als meldpunt en als informatie- en adviesorgaan.

Ook zal het richtlijnen en normen ontwikkelen voor veilige omgang met containers die gassen bevatten.

Het platform is een initiatief van onder meer verladersorganisatie EVO en vakbond FNV Bondgenoten. Het begint naar verwachting aan het eind van de zomer van start.

Gif
Van de tien miljoen containers die jaarlijks in de Rotterdamse haven arriveren, bevat zeker 20 procent giftige gassen zoals methylbromide. Omdat van de Europese Unie alle containers die van overzee komen, insectenvrij moeten zijn, worden ze met bestrijdingsmiddelen behandeld. Dat levert gevaar op voor de gezondheid van mensen die de containers lossen.

Veel bedrijven weten niet welke maatregelen zij moeten nemen, aldus EVO. Ook zijn er geen normen voor de juiste methode om het gas te meten, de kwaliteit van gasmeters en de opleiding van degene die metingen verricht, zegt Jan de Jong van FNV Bondgenoten.

Controle
Het platform gaat ook een goed controlesysteem ontwikkelen en een vragenlijst voor arbodiensten. Het trekt deskundigen aan om dit soort taken uit te voeren, aldus de Jong. Het platform heeft een breed draagvlak. Er wordt ook gepraat met bijvoorbeeld de Raad Nederlandse Detailhandel.

Dat is belangrijk omdat veel bedrijven rechtstreeks uit bijvoorbeeld China goederen halen. Zij kunnen invloed uitoefenen op het productieproces daar, zodat hier geen problemen ontstaan, zegt De Jong.