AMSTERDAM - De Canadese autoproducent Magna heeft zijn bod op Opel verbeterd, meldt een bron dinsdag tegenover persbureau Reuters. Magna zou meer eigen kapitaal willen steken in de Duitse fabrikant.

Bij Magna's eerste bod was er nog sprake van 100 miljoen euro eigen kapitaal, en daarnaast 400 miljoen euro aan leningen. Het Canadese bedrijf wil samen met zijn Russische investeringspartner Sberbank nog steeds 500 miljoen euro in Opel steken, maar dat bedrag zou nu bestaan uit 350 miljoen eigen geld en daarnaast 150 miljoen euro aan converteerbare obligaties, schuldpapieren die later kunnen worden omgezet in aandelen.

Magna en Sberbank worden hiermee eigenaar van 55 procent van Opel. 35 procent blijft in handen van General Motors (GM), de huidige eigenaar van Opel. GM wordt momenteel gesaneerd nadat het bedrijf op 1 juni uitstel van betaling moest aanvragen. De overige tien procent komt terecht bij de werknemers van Opel.

Banen
Tot de overname blijft Opel in handen van New GM Europe, bestaande uit vertegenwoordigers van de huidige eigenaar General Motors, Opel-werknemers en de Duitse overheid. Bij een Canadese overname zouden er 11.000 van de 54.000 banen in Europa verdwijnen, waaronder 2500 in Duitsland. Het bedrijf zou 4,5 miljard euro aan overheidssteun nodig hebben.

De Duitse overheid gaf in mei al aan een voorkeur te hebben voor het bod van Magna. De enige overgebleven andere kandidaat is de in België geregistreerde investeringsmaatschappij RHJ International. Met het Chinese BAIC, dat tot voor kort ook nog in beeld was, worden geen gesprekken meer gevoerd, zo heeft GM laten weten.