AMSTERDAM - Stichting Batterijen (Stibat) heeft sinds 1992 anderhalf miljard gebruikte batterijen ingenomen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de inzamelorganisatie.

 

Volgens woordvoerder Frans de Buck van Stibat neemt de animo om lege batterijen in te zamelen de laatste jaren toe. De mijlpaal van 1 miljard lege batterijen werd pas na dertien jaar inzamelen in 2005 bereikt.

 

Vorig jaar belandden 137 miljoen afgedankte batterijen en accu's van laptops en boormachines bij het landelijk sorteercentrum van Stibat, waar metalen als staal, zink en nikkel eruit worden gehaald. Het aandeel ingezamelde batterijen steeg daarmee naar 89 procent van de weggegooide batterijen, een toename van zes procent ten opzichte van het jaar daarvoor. 16 miljoen stuks kwamen alsnog in de afvalbak tussen het reguliere huisvuil.

Inzamelpunt
De toename komt onder meer doordat sinds september vorig jaar iedere winkel die batterijen verkoopt ook verplicht is om een inzamelpunt in te richten. Daarnaast ziet De Buck nog meer redenen voor de toegenomen inzameldrift. "Toen we 1992 begonnen was milieu nog niet zo'n 'issue'."

 

Daarnaast moest er een structuur van inzamelpunten bij scholen en winkels opgebouwd worden, inmiddels 22.000 in totaal, vertelt de woordvoerder. "Het moet de consument zo makkelijk mogelijk worden gemaakt".

 

Het aantal ingezamelde batterijen bedraagt overigens 38 procent van het aantal verkochte batterijen. Volgens de Europese Unie moet dat percentage in zeven jaar tijd naar 45 procent.