AMSTERDAM – Snelgroeiende bedrijven zijn vaker internationaal actief dan andere startende ondernemingen. Dat blijkt uit onderzoek van EIM onder 251 bedrijven die het Financieele Dagblad heeft geselecteerd uit de lijst snelgroeiende bedrijven.

Bijna 70 procent van de ondervraagde bedrijven is in het buitenland actief. Meer dan de helft exporteert en is daar direct bij de start van de onderneming mee begonnen.

Toch heeft Nederland het laagste aantal startende bedrijven die internationaal willen opereren binnen Europa; 63 procent heeft geen buitenlandse klanten. De oorzaak is te vinden in het feit dat veel starters in Nederland deeltijd werken en dat ze oververtegenwoordigd zijn in de bouw en persoonlijke dienstverlening.

Investeerders
Ruim zeven op de tien snelgroeiende bedrijven maken geen gebruik van investeerders, 36 procent laat bankleningen links liggen.

Zelf noemen ze hun ‘vroege herkenning van mogelijke markten’ de belangrijkste succesfactor, naast het hebben van personeel met talent. Grootste knelpunten zijn de wet- en regelgeving in het buitenland en het gebrek aan kennis van taal en cultuur.

Bijna 37 procent heeft een buitenlandse joint venture of een eigen vestiging in het buitenland. 72 procent doet rechtstreeks zaken met buitenlandse leveranciers.