ZURICH - De Verenigde Staten hebben bij de Zwitserse bank UBS de namen opgevraagd van circa 10.000 Amerikaanse rekeninghouders.

Dat is slechts een vijfde van het oorspronkelijke aantal van ruim 50.000 Amerikanen over wier gegevens de Amerikaanse regering eerder wenste te beschikken. Dat meldde de Zwitserse krant Sonntagszeitung op basis van een anonieme Amerikaanse bron.

De VS verdenken de Amerikaanse rekeninghouders van UBS ervan de belasting te hebben ontdoken. De Zwitserse regering heeft zich er sterk voor gemaakt dat UBS niet toegeeft aan Amerikaanse druk en de gegevens van zijn cliënten niet openbaar maakt. Dat zou een inbreuk zijn op de traditie van het Zwitserse bankgeheim en een overtreding van de Zwitserse bankenwet.

Schikking
UBS trof eerder dit jaar een schikking met de Amerikaanse overheid en betaalde een boete van 780 miljoen dollar (circa 620 miljoen euro) omdat de bank rijke Amerikanen zou hebben geholpen de belasting te ontduiken.

Ook droeg UBS, ondanks verzet van de Zwitserse overheid, de gegevens van enkele honderden verdachte klanten over aan de VS. Washington wil echter de namen weten van veel meer klanten.

Begin augustus begint een rechtszaak waarin de VS de gegevens opeisen van UBS. Mogelijk treffen de partijen nog voor die tijd een nieuwe schikking over de kwestie.