Een vriend toevallig tegenkomen in de trein, verrast worden door een zonnige lentedag, midden op de dag onvoorbereid in een hele lange file terecht komen. Deze toevalligheden zijn verleden tijd.

Door Arlette Broex | Logica

Technologie biedt inzicht en overzicht en neemt gedeeltelijk de regie over. Buienrader en navigatiesystemen maken het leven gemakkelijker door toeval uit te sluiten. De komende tijd komen daar een heleboel innovaties bij.

Er zijn steeds meer partijen die een dienst aanbieden waarmee je met behulp van mobiele locatiebepaling kunt zien waar je vrienden zich bevinden. Altijd handig als je net op zoek was naar gezelschap of juist bepaalde mensen wil ontwijken.

Pittoresk
Ook zijn er al toepassingen die op basis van je locatie tips geven, bijvoorbeeld waar restaurantjes zitten die andere, gelijkgestemden, aanbevelen. Toch zijn deze ontwikkelingen niet alleen maar handig en positief. Zo zijn die pittoreske restaurantjes al lang niet meer zo pittoresk, aangezien iedereen ze, met hulp van virtuele vrienden, kan vinden.

Een andere innovatie die nu een grote ontwikkeling doormaakt is Interactieve TV. In de toekomst stelt het slimme toestel jouw ideale tv avond samen op basis van jouw eigen programma voorkeuren. Een beetje zinloos rondzappen is er niet meer bij. Maar je wordt ook niet meer verrast door een programma dat misschien niet direct in jouw voorkeursgenre zit, maar wel interessant is.

Google biedt de dienst Personal Search, hierbij zet ze haar enorme database in om de zoekresultaten af te stemmen op jouw zoekhistorie. Wanneer je vaak naar auto's zoekt, dan zal de zoekmachine ook bij de zoekterm "golf" autosites doorgeven. Heel handig, want de kans is groot dat de door Google opgegeven links matchen bij je zoekvraag. Maar de andere kant is dat de kans dat je op een leuke website terecht komt waar je eigenlijk niet naar op zoek was erg klein wordt.

De tegentrend
Iedere trend kent altijd een tegentrend. Daarom gaan we om de voorspelbaarheid van het leven terug te dringen zelf op zoek naar toeval en zal er dus ook toeval en verrassing gecreëerd worden. Ook hier kan de technologie weer bij helpen.

Zo kun je je voorstellen dat er bij Google ook een knop "Verras me" wordt geplaatst. De zoekresultaten sluiten dan niet helemaal aan bij jouw profiel, maar tonen juist verrassende websites.

Ook bestaat er nu al een website, Omegle.com, waar je kunt chatten met onbekenden. Het systeem koppelt je volstrekt willekeurig aan een andere persoon en vervolgens wordt de chatsessie opgestart. Je gesprekspartner wordt aangeduid met "stranger" en jij met "you", volstrekt anoniem dus.

Vriendschap
Soms zijn het gesprekken die al snel tot niets leiden vanwege uiteenlopende interesses, maar het biedt ook mogelijkheden voor een leuke, verrassende vriendschap. De site bestaat nu zo'n 5 maanden en had op het moment dat ik hem uitprobeerde ruim 3000 mensen online.

Dus dezelfde technologie die zorgt voor een overzichtelijk en gepland leven zorgt ook voor verrassing en toeval, zodat je straks toch nog kunt zeggen: "Goh, dat is toevallig!".

Arlette Broex is werkzaam bij Logica Management Consulting als Consultant en houdt zich bezig met innovaties op het gebied van mobiel en internet