HOOFDDORP - Post- en pakketbezorger TNT heeft in het tweede kwartaal opnieuw minder winst geboekt ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit maandag gepresenteerde kwartaalresultaten. De winst kwam ruim 60 procent lager uit op 81 miljoen euro, onder de verwachting van analisten.

De omzet, die in lijn was met de verwachting, daalde ten opzichte van een jaar eerder met 10 procent tot 2,53 miljard euro. TNT lijdt zwaar onder de economische recessie en concurrentie van het internet. Hierdoor dalen de postvolumes steeds verder. In de pakketdivisie (Express) bleef het aantal verzonden pakketten stabiel ten opzichte van een kwartaal eerder.

Het bedrijf verhoogde het besparingsdoel voor dit jaar. TNT wil ongeveer 550 miljoen tot 600 miljoen euro besparen. Eerder ging het nog uit van 400 miljoen euro. TNT verwacht dat de omzet van Express dit jaar lager zal zijn dan vorig jaar, door lagere volumes en lagere brandstoftoeslagen. TNT herhaalde dat bij de postdivisie de volumes versneld zullen dalen.

Royal Mail
Het postbedrijf maakte ook bekend dat het zich heeft zich teruggetrokken als geïnteresseerde voor een belang in Royal Mail. De Britse overheid zette volgens Britse media begin juli de plannen voor een gedeeltelijke privatisering van de Britse postbezorger in de ijskast.

"We namen op basis daarvan aan dat er geen verdere basis was voor onderhandelingen. Dat hebben we de staatssecretaris van Handel ook laten weten", aldus bestuursvoorzitter Peter Bakker van TNT in een toelichting. TNT, dat sinds december vorig jaar met de Britse overheid in gesprek was, blijft zich wel richten op het ontwikkelen van de Britse postactiviteiten.

Begin juli schreven verschillende Britse media dat de Britse staatssecretaris van Handel, Lord Mandelson, door de huidige economische omstandigheden geen koper had weten te vinden voor een minderheidsbelang in Royal Mail. Volgens de Britse krant The Times was geen enkele partij bereid 3 miljard pond sterling (ruim 3 miljard euro) te betalen.