MADRID - Door de recessie daalt het aantal toeristen dat Spanje bezoekt. De Spaanse minister van Toerisme zei dit weekend dat hij verwacht dat het land dit jaar 10 procent minder toeristen zal ontvangen dan in 2008.

De daling is voor een belangrijk deel te wijten aan het wegblijven van Britten. Deze groep is normaal goed voor ongeveer een kwart van het aantal toeristen in Spanje.

Door de daling van het pond sterling, de Britse munt, ten opzichte van de euro is een bezoek aan de eurozone extra duur geworden. Daarbij is Groot-Brittannië ook een van de landen waar de wereldwijde recessie het hardst toeslaat.

Derde plaats
Volgens de Wereldtoerismeorganisatie van de Verenigde Naties (UNWTO) staat Spanje op de derde plaats van meest bezochte landen. Bovenaan staat Frankrijk, gevolgd door de Verenigde Staten.

De Spaanse toerismesector is goed voor ongeveer 11 procent van de economie van het land. Door de terugloop van het aantal bezoekers krijgt de al zwakke economie een extra tik mee. Spanje kampt met een werkloosheid van meer dan 20 procent.

Stimulering
Onlangs kondigde de regering-Zapatero daarom een stimuleringspakket van 1 miljard euro aan om de sector te helpen. Dit bedrag komt bovenop een al eerder uitgetrokken bedrag van 1 miljard euro. De overheid wil hiermee onder meer meer bezoekers uit opkomende landen zoals Rusland en China trekken.