SOTSJI - 'Russische bedrijven eerst', denkt de organisatie van de Olympische Winterspelen 2014 in het Russische Sotsji. Tijdens een handelsmissie naar Moskou en Sotsji proberen Nederlandse ondernemers een voet tussen de deur te krijgen bij de bouwplannen voor de Spelen.

In een hotelzaaltje van het Moskouse Marriott vertellen Russische vertegenwoordigers van de Spelen dat er kansen genoeg zijn voor buitenlandse bedrijven in de subtropische badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee.

Maar zo werkt het in de praktijk dus niet, merkt delegatieleider Ria Westendorp na afloop op. ''Ze geven het beeld van een open procedure. Maar hoe het gebeurt, weet ik niet, de Russen slepen de opdrachten binnen.''

Prijsvoordeel
Helemaal verwonderlijk is dit niet. De Russen hebben een aantal regels aangepast om Russische bedrijven te bevoordelen. Zo kunnen de eigen mensen bijvoorbeeld rekenen op prijsvoordeel.

Architectenbureau Erick van Egeraat, al langer werkzaam in Rusland, wilde graag meedoen aan een tender voor het Olympisch dorp. Het bureau had samen met andere sterke bedrijven twee à drie maanden aan de aanbesteding gewerkt.

Toch verloor het de strijd van een Russisch bedrijf. ''Dat was deels een financiële keuze, maar ook deels een nationale'', vertelt Roemer Pierik van het bureau later in Sotsji.

Toch begrijpen veel Nederlandse deelnemers dat de Russen het spel zo spelen. Eigen economie eerst, zeker nu met de crisis. Daarbij, andere landen zouden ook voorrang geven aan eigen ondernemingen.

Subcontracten
De Nederlanders pakken de zaken daarom anders aan. Met de Russische bedrijven proberen ze subcontracten af te sluiten om zo als onderaannemer aan de slag te gaan voor Sotsji. Vele gesprekken in hotelzaaltjes worden gevoerd tussen Nederlandse en Russische bedrijven.

''Het is een moeilijk proces'', aldus Westendorp. ''Het gaat er bureaucratisch aan toe. Niet voor niets zeggen de Russen dat het belangrijk is om een eigen jurist in te schakelen.'' De Nederlandse delegatie bestaat daarom uit bedrijven die al langer zaken doen met Russen en vooral ondernemingen die meer dan de Russen verstand hebben van water, afvalverwerking en infrastructuur.

Bart van de Kerk van ingenieursbureau Royal Haskoning vindt dat de Russen iets soepeler zijn geworden. ''Door de crisis is het lastiger geworden dan ze van tevoren hadden gedacht. Ze beseffen dat ze buitenlanders nodig hebben.''