AMSTERDAM - De grondprijzen vertoonden het afgelopen halfjaar flinke schommelingen. In sommige provincies zijn de prijzen met ruim 20 procent gestegen, in andere provincies zijn de bouwgronden juist een stuk goedkoper geworden.

Een woordvoerster van het Kadaster bevestigde zaterdag berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.

Volgens de meest recente cijfers van het Kadaster, dat alle gegevens over koopwoningen bijhoudt, kost een stuk bouwgrond in Flevoland nu een kwart meer dan in de eerste helft van 2008.

Stijging
Gemeenten in de provincie Groningen rekenen daarentegen gemiddeld ruim 30 procent minder voor een kavel. Behalve in Groningen waren slechts in drie andere provincies de prijzen voor bouwgrond gedaald: in Zuid-Holland, Drenthe en Noord-Holland.

In alle andere provincies is de grondprijs ondanks de economische crisis gestegen. Het Kadaster kan geen verklaring geven voor deze prijsschommelingen. Gemeenten kunnen zelf de grondprijs bepalen, maar ze hanteren daarbij verschillende methoden.

Een woordvoerder van de gemeente Almere bevestigt in het FD dat de prijzen flink zijn gestegen. ''Maar er is geen teruggang in de verkoop. Het is dus marktconform.''