AMSTERDAM - Het was weer techweek. Vijf van de meest toonaangevende bedrijven uit de Amerikaanse technologiesector presenteerden de afgelopen dagen hun kwartaalcijfers.

Technologieconcerns hebben analisten en beleggers deze week opgezadeld met een gemengd beeld. Het enige bedrijf dat het er ongecompliceerd goed vanaf heeft gebracht, is Apple. De resultaten van eBay zijn hoopgevend te noemen, maar de andere drie concerns wekken de indruk dat het echte herstel van de techsector nog even op zich laat wachten.

Achtereenvolgens kwamen Nasdaq-componenten Yahoo, Apple, eBay, Amazon en Microsoft met hun resultaten. Vooral de cijfers van Microsoft, waarvoor donderdagavond het uur van de waarheid aanbrak, doen beleggers ernstig twijfelen aan de toestand van de techsector. De koers van het aandeel ging na het nieuws met 7 procent naar beneden.

Windows
De winst van Microsoft ging dan ook flink onderuit. Het softwareconcern uit Redmond zag zijn nettowinst door de wereldwijd afgezwakte vraag naar nieuwe computers met 30 procent dalen. Vooral het onderdeel Windows krijgt klappen door de malaise op de computermarkt. De omzet die de besturingssoftware opleverde, daalde met 29 procent naar 3,1 miljard dollar.

De divisie 'business', waarvan de Office-software de belangrijkste component vormt, moest een omzetdaling van 13 procent incasseren om op 4,6 miljard dollar terecht te komen.

Amazon
Amazon.com, dat een dag eerder nog de grootste overname in zijn bestaansgeschiedenis aankondigde, onthulde ook donderdag dat zijn winst met 10 procent gedaald is. De internethandelaar schreef een nettowinst van 142 miljoen dollar in de boeken, tegenover 158 miljoen een jaar eerder. Het resultaat werd wel gedrukt door ongunstige wisselkoerseffecten en een schikking met speelgoedketen Toys 'r Us.

De omzet steeg met 14 procent, maar kwam evengoed lager uit dan analisten hadden voorzien. Amazon.com probeert met acties en nieuwe producten de concurrentie te slim af te zijn, maar merkt dat nu aan een dalende winst. Het aandeel ging met zes procent onderuit in de nabeurshandel.

Veilingsite eBay heeft 29 procent minder winst gemaakt, maar overtrof met zijn resultaten wel de verwachtingen van analisten. De eigenaar van Skype en PayPal liet woensdag weten een nettowinst van 327 miljoen dollar te hebben geboekt. De omzet daalde met vier procent.

Analisten zien in de meevallende resultaten een teken dat consumenten langzaam maar zeker weer zin krijgen om hun geld te laten rollen.

iPhone
Ook internetconcern Yahoo deed het beter dan verwacht. De winst steeg met ongeveer acht procent tot 141 miljoen dollar, maar de omzet daalde daarentegen met 13 procent. Bovendien vielen de vooruitzichten voor het derde kwartaal tegen.

Publiekslieveling Apple zette een onverwacht goed resultaat op de kaart. Met een winststijging van 15 procent en een omzettoename van 12 procent versloeg de maker van de iPhone en de Macintoshcomputer eenvoudig de vooruitzichten. Er gingen 5,2 miljoen iPhones over de toonbank, geholpen door de introductie van de nieuwe versie van de telefoon, de iPhone 3GS.