ROTTERDAM - Kluswoningen zijn onder woningzoekenden steeds meer in trek. Bijna een kwart (23 procent) van de woningenzoekenden zou momenteel een kluswoning willen kopen. Vorig jaar was dit nog 18 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 950 woningzoekenden.

Deze stijging is volgens de onderzoekers te verklaren door de lage prijzen van deze woningen. In de gemeente Rotterdam zijn bijvoorbeeld kluswoningen te krijgen vanaf 60.000 euro.

In tijden van recessie is zo'n woning daardoor een aantrekkelijk alternatief voor duurdere 'gewone' koopwoningen.

Koopwoning
Voor huurders biedt een kluswoning bovendien een grotere kans om toch de stap naar een koopwoning te kunnen maken. ''Dit geldt vooral voor huurders uit de grote steden, aangezien het koopaanbod hier vaak veel kleiner is dan het huuraanbod'', stellen de onderzoekers.

Het prijsniveau van koopwoningen in steden is daardoor relatief hoog.

Hoger opgeleid
Opvallend is dat vooral hoger opgeleide woningzoekenden (27 procent) open staan voor een kluswoning. Het aanbieden van meer kluswoningen zou voor stedelijke gemeenten een goed instrument zijn om hoger opgeleiden voor de stad te behouden of om hen te verleiden naar de stad terug te keren, menen de onderzoekers.

Zij denken dat het voor hoger opgeleiden, ook omdat zij meer te besteden hebben, aantrekkelijk is om indeling en uitrusting van de woning volledig zelf te kunnen bepalen.