OOSTERHOUT - De Nederlandse politie test hem, de brandweer in Amsterdam gebruikt hem al en ook vertegenwoordigers van bedrijven die veel op de weg zitten, zijn er van gecharmeerd.

De motorscooter op drie wielen is in opkomst en voor het nieuwste type is niet eens een motorrijbewijs nodig.

In een stad als Parijs krioelt het ervan en in Nederland zijn ze ook steeds vaker op de weg te zien. De eerste versie, de Piaggio MP3, werd eind 2006 in de Benelux geïntroduceerd.

''Het derde wiel is geïntroduceerd voor een betere wegligging en dus meer veiligheid'', zegt verkoopdirecteur Machiel Spiering van Piaggio. Voor de MP3 is in Nederland een motorrijbewijs vereist.

Rijbewijs-B
Binnen twee jaar kwam Piaggio met een nieuwe uitvoering van de driewieler. Doordat de voorste wielen verder uit elkaar staan, kon die ook als driewieler worden geregistreerd. ''Daardoor mag je erop rijden met een gewoon rijbewijs-B'', zegt Spiering.

Wel bieden de verkopers de klanten een eendaagse cursus aan. ''Je gaat toch op een motorfietsachtig vervoermiddel zitten.'' Van de versie waarmee je zonder motorrijbewijs de snelweg op mag, zijn in Nederland inmiddels zo'n vijfhonderd stuks verkocht.

Volgens Spiering zijn het vooral forensen die de files beu zijn die voor de driewieler vallen, hobbyrijders en partners van mensen met een motor, die altijd achterop hebben gezeten. Medio september komt er ook nog een hybride type uit.