LONDEN - De Britse economie heeft in het tweede kwartaal een recordkrimp laten zien. De economische teruggang bedroeg 5,6 procent vergeleken met vorig jaar. Dat is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen in 1955.

Dat meldde het Britse nationale bureau voor de statistiek vrijdag.

Op kwartaalbasis kromp het Britse bruto binnenlands product (bbp) met 0,8 procent. De neergang was sterker dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een krimp met 0,3 procent op kwartaalbasis en 5,2 procent op jaarbasis.

In het eerste kwartaal kromp de Britse economie nog met 2,4 procent in vergelijking met de voorgaande drie maanden en met 4,9 procent op jaarbasis.

Herstel
Het is het vijfde kwartaal op rij waarin de Britse economie teruggang laat zien. De gegevens tonen aan dat eventueel economisch herstel nog lang op zich zal laten wachten. De Britse regering verwacht dat de economie dit jaar met 3,5 procent krimpt en in 2010 met 1,25 procent zal groeien. Vorig jaar liet de Britse economie een bescheiden groei zien van 0,7 procent.

De industriële productie in Groot-Brittannië daalde in het tweede kwartaal met 0,7 procent, vergeleken met het kwartaal daarvoor. In de dienstensector was er een krimp van 0,7 procent en in de bouwsector van 2,2 procent.

Vastgoed
De Britse economie is hard geraakt door de economische en financiële crisis, onder meer omdat het land een grote financiële sector heeft. Groot-Brittannië kampt verder met een sterk afzwakkende vastgoedmarkt en een sterk oplopende werkloosheid.

De Bank of England heeft zo'n 125 miljard pond in de economie gepompt om het land uit de recessie te tillen en de kredietverlening op gang te krijgen. Ondanks de stimuleringspakketten van premier Gordon Brown raakt de Britse economie maar niet uit het slop. Er wordt nagedacht over verdere maatregelen, maar vaststaat al wel dat het begrotingstekort sterk gaat oplopen door verdere stimuleringen.

Er wordt met spanning uitgekeken naar volgende week. Dan komen de Verenigde Staten met cijfers over het tweede kwartaal.