EINDHOVEN - Chipfabrikant NXP is in het tweede kwartaal uit de verliezen gekomen. Het bedrijf, waarin Philips minderheidsaandeelhouder is, boekte een nettowinst van 344 miljoen dollar.

Vorig jaar kwam er nog een verlies van 319 miljoen dollar in de boeken terecht. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend.

De winst is voor het grootste deel te danken aan een reductie van de schuldenlast. NXP sneed ook in de kosten om de malaise op de chipmarkt te bestrijden. Het bedrijf kondigde vorig najaar een reorganisatie aan, waardoor duizenden banen verdwijnen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling zijn bijna gehalveerd.

Omzet
De omzet daalde sterk, met 40 procent tot 903 miljoen dollar. In vergelijking met het eerste kwartaal zijn de inkomsten echter fors gestegen. Dit kwam vooral doordat klanten weer zijn begonnen met het aanvullen van de voorraden. Vanuit China is er sprake van een stijgende vraag.

NXP is voorzichtig over de nabije toekomst. Het bedrijf verwacht in het huidige kwartaal een omzetstijging van 10 tot 20 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Maar van een fundamenteel herstel van de chipmarkt is geen sprake.