AMSTERDAM - Het ministerie van Financiën heeft dertig miljoen euro in kas uit erfenissen zonder bekende erfgenamen en afgewikkelde faillissementen. De kans bestaat dat rechthebbenden niet weten dat het geld van hen is.

Op de website van het ministerie, dat van het geld af wil, kan iedereen zijn naam intikken om te zien of hij ergens recht op heeft. Daarover schrijft het AD vrijdag.

Volgens een woordvoerder is de website inmiddels overbelast en staat de telefoon roodgloeiend.

Het geld wordt onder meer bij de overheid in bewaring gegeven als advocaten en notarissen geen erfgenamen kunnen vinden na een sterfgeval. Ook geld van niet-opgeëiste waardepapieren en uit onteigeningsprocedures wordt door een afdeling van het ministerie bewaard in de zogeheten consignatiekas.

Schatkist
Bedragen vanaf 45,38 euro worden twintig jaar bewaard, waarna het geld in de schatkist verdwijnt. Tot die tijd wordt hierover een rente gegeven van 1,06 procent. Lagere bedragen worden zestig jaar bewaard.

Wie zijn naam, of de naam van een failliete schuldenaar, tegenkomt, kan een schriftelijke claim indienen bij het ministerie.