REYKJAVIK - Het parlement van IJsland heeft donderdag niet gestemd over de vergoeding van spaartegoeden van de omgevallen spaarbank Icesave aan Nederland en Groot-Brittannië.

De stemming is daarmee minstens tot begin augustus, als het parlement terugkeert van het zomerreces, uitgesteld.

Volgens een medewerker van het parlement werd tot uitstel besloten om de financiële commissie van het parlement meer tijd te geven om over het voorstel na te denken.

De deal moet ervoor zorgen dat IJsland Nederland 1,3 miljard euro aan verloren spaartegoeden van de ter ziele gegane spaarbank Icesave terugbetaalt. Een vergelijkbare deal met Groot-Brittannië kost de IJslanders 2,7 miljard euro.

Boos
Veel inwoners en volksvertegenwoordigers van IJsland zijn boos dat de belastingbetalers moeten opdraaien voor de verliezen die zijn veroorzaakt door particuliere banken.

Eerder op de dag toonde de IJslandse minister van Buitenlandse Zaken, Ossur Skarphedinsson, zich nog vol vertrouwen dat de deal op korte termijn zou worden goedgekeurd. Hij sprak in de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar hij de aanvraag van IJsland voor het lidmaatschap van de Europese Unie indiende.

De afgelopen dagen voerde zijn Nederlandse ambtsgenoot, Maxime Verhagen, de druk op IJsland op, door de Icesavedeal in verband te brengen met de aanvraag voor het EU-lidmaatschap.