LONDEN - Veilinghuis Christie's heeft in het eerste halfjaar flink minder afgehamerd. De kunstverkopen bedroegen in de eerste zes maanden 1,8 miljard dollar (1,3 miljard euro), een daling van ruim 50 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Toen werd er door Christie's wereldwijd voor 3,5 miljard dollar geveild.

Ook wisselden minder vaak hele dure objecten van eigenaar, aldus het veilinghuis donderdag. Bij veilingen brachten 211 kunstvoorwerpen meer op dan 1 miljoen dollar (700.000 euro). In de eerste helft van 2008 waren dat 457 objecten.

Volgens het veilinghuis is de kunstmarkt echter stabiel. Christie's schroefde het verkooppercentage op tot 78,3 procent, 5 procent boven het gemiddelde van vorig jaar.

Christie's is met een marktaandeel van 61 procent het grootste veilinghuis ter wereld. Ook in Nederland is het bedrijf actief, met een marktaandeel van 65 procent. Christie's Amsterdam hamerde in de eerste zes maanden voor 17,7 miljoen euro aan kunstvoorwerpen af. In de eerste helft van 2008 was de omzet 23 miljoen euro, maar toen waren er ook meer veilingen.