AMSTERDAM - Steeds meer bedrijven die door de EU worden veroordeeld tot een boete vanwege kartelvorming, zeggen dat de mensenrechten worden geschonden. De bedrijven vinden dat zij te weinig gelegenheid krijgen om zichzelf te verdedigen tegen een aanklacht.

Dat schrijft the Wall Street Journal.

Chipfabrikant Intel ging woensdag in beroep tegen een boete van een miljard, onder meer bezwaar omdat de mensenrechtern zouden zijn geschonden.

Net als andere beboete bedrijven vindt Intel dat de zaak voor de rechter moet komen. Nu onderzoekt én neemt het anti-kartelorgaan van de EU een beslissing over de zaak, waardoor verdediging moeilijk wordt gemaakt.

Een Franse glasmaker die werd beboet voor een bedrag van ruim 890 miljoen euro maakte ook al bezwaar tegen deze gang van zaken.

Hogere boetes
Het mensenrechtenargument heeft in een hoger beroep tot nu toe weinig gehoor gevonden. Volgens juristen zal het echter niet lang meer duren voordat de mensenrechtenkaart wel met succes kan worden gespeeld, omdat de boetes steeds hoger worden. Daardoor zouden de zaken eerder onder het strafrecht vallen.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaalt dat bij strafrechtelijke vervolging een eerlijk verhoor en onpartijdige beoordeling hoort.

Een woordvoerder van Kroes stelt echter dat de beslissingen van het anti-kartelorgaan volgens strikte procedures worden genomen en dat de mensenrechten niet in het geding zijn.