BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) wil dat banken weer levensvatbaar worden zonder staatssteun. Ze heeft dat donderdag gezegd bij de presentatie van criteria die ze zal hanteren bij het beoordelen van aanvragen voor staatssteun aan banken.

''De financiële crisis is misschien nog niet voorbij, maar we moeten serieus met de lidstaten aan de slag om de Europese banken te herstructureren'', aldus Kroes. De nieuwe criteria moeten de lidstaten meer duidelijkheid bieden, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Kroes gaat uit van drie principes. Om te beginnen moet een bank die staatssteun ontvangt, op termijn levensvatbaar zijn zonder die steun. Verder moeten de eigenaren van de bank een ''eerlijk deel'' van de herstructureringskosten dragen. Tot slot dienen er maatregelen te worden genomen om de concurrentie in de EU-markt zo weinig mogelijk te verstoren.

Fortis
Kroes moet onder meer nog de overname van de Nederlandse Fortistak, inclusief ABN Amro, door de Nederlandse staat goedkeuren. Eerder deze week zei ze begin van het najaar met een oordeel te zullen komen.