AMSTERDAM - Amazon.com neemt de online schoenenwinkel Zappos.com over. Daarvoor telt de grootste webwinkel ter wereld ongeveer 900 miljoen dollar neer.

Het concern wil met de overname zijn positie in de online kledinghandel verstevigen. Zappos verkoopt, naast schoenen, onder meer kleding, sieraden en horloges.

Amazon bekostigt de aankoop grotendeels in aandelen, aangevuld met een klein deel in contanten. Zappos, opgericht in 1999, boekte vorig jaar een omzet van een miljard dollar en heeft meer dan 1300 werknemers in dienst.

Endless.com
De overname van Zappos is de grootste in de geschiedenis van Amazon. Het concern beperkte zich tot nu toe tot kleinschalige aankopen, zoals die van stoffen- en naaiaccessoiressite Fabric.com en online boekhandel AbeBooks.com in 2008.

In 2007 lanceerde Amazon de schoenensite Endless.com. Volgens analisten, die de nieuwe transactie toejuichen, markeert de inlijving van Zappos het definitieve einde van de concurrentiestrijd die Amazon met die lancering juist met de online schoenenverkoper aanging.

De deal zal naar verwachting afgerond worden in de herfst van 2009.