STUTTGART - Topman Wendelin Wiedeking en de financiële man Holger Härter van de Duitse sportwagenfabrikant Porsche zijn met onmiddellijke ingang opgestapt. Dat maakte Porsche donderdag bekend.

De twee zijn daarmee de eerste prominente slachtoffers van de maandenlange overnamestrijd tussen Porsche en Volkswagen (VW).

Wiedeking zal bij Porsche opgevolgd worden door Michael Macht. Wiedeking krijgt 50 miljoen euro mee, Härter 12,5 miljoen euro. Wiedeking geldt als een van de best betaalde managers ter wereld. Er werd al gespeculeerd dat hij een gouden handdruk van 100 miljoen euro mee zou krijgen.

Oplossing
Volgens Porsche levert het vertrek van de twee topmannen ''een belangrijke bijdrage aan het oplossen van de situatie''. De weg zou nu vrij zijn voor VW om Porsche over te nemen.

Topman Wiedeking wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte poging van Porsche om VW over te nemen. Porsche stak zich daarbij diep in de schulden. De rollen zijn nu zo goed als omgedraaid; VW zou Porsche willen overnemen daarbij gesteund door kapitaal uit Qatar.

Donderdag zou de raad van commissarissen van Porsche bijeenkomen om te praten over de toekomst van de sportwagenmaker. De bijeenkomst werd een dag vervroegd. Tijdens de bijeenkomst werd onder andere besloten 5 miljard euro extra kapitaal aan te trekken.