WASHINGTON - De Chinese economie vertoont duidelijke tekenen van herstel, maar moet minder afhankelijk worden van de export. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag in een nieuw rapport over de Chinese economie.

Volgens het IMF heeft de Chinese overheid er met krachtige maatregelen voor gezorgd dat de dreigende recessie voor een groot deel is afgeslagen. China besloot eind vorig jaar omgerekend 450 miljard euro in de economie te pompen om de economische crisis te bestrijden.

Dieptepunt
Hoewel de export van China in de eerste maanden van dit jaar dramatisch is gedaald en de economische groei op het laagste niveau ligt van de afgelopen tien jaar, lijkt de industrie daardoor het dieptepunt al te hebben bereikt.

Ook de consumptie en de arbeidsmarkt ontwikkelen zich volgens het IMF gunstig. De onderzoekers van het fonds voorspellen dan ook dat de Chinese economie dit jaar nog altijd met 7,5 procent zal groeien.

Bijdrage
Volgens het IMF levert China dankzij de forse stimuleringsmaatregelen van de overheid momenteel een belangrijke bijdrage aan het verkleinen van de risico's in de wereldeconomie. Die rol kan echter nog groter worden als de Chinese regering erin slaagt de binnenlandse bestedingen te stimuleren. Op termijn kunnen de Chinese consumenten dan zelfs tot de belangrijkste aanjagers van de groei van de internationale economie behoren, stelt het fonds.

Om dit doel te bereiken zou de Chinese regering de belastingen moeten verlagen en de gezondheidszorg, het onderwijs en het pensioenstelsel verder moeten hervormen.