RIJSWIJK - Steeds meer managers zijn toe aan parttimewerk. Waar werkgevers eerst nog terughoudend waren, staan ze nu meer open voor parttimers in een managementfunctie.

Dat stelt bestuurder Eddy Haket van de vakcentrale MHP naar aanleiding van de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over deeltijdwerk.

''Natuurlijk wordt bij sommige bedrijven nog steeds geroepen dat je in een managementfunctie eigenlijk niet parttime kunt werken. Maar die cultuur verandert langzaam'', aldus Haket.

Vrouwen
Vooral vrouwen hebben jarenlang tegen het vooroordeel aangebokst. ''Zij kwamen maar niet aan de top omdat ze parttime wilden werken. Ze moesten dat glazen plafond doorbreken en soms nog.''

Vooral bij de overheid hebben vrouwen het wat dat betreft beter gekregen. Daar worden vrouwen aan de top gestimuleerd. ''Daar maakt men werk van de nieuwe werkelijkheid. In het bedrijfsleven is het allemaal nog wat moeilijker om in deeltijd te gaan werken als je op managementniveau zit.''

Cao
De MHP, vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, zegt in cao-onderhandelingen al enkele jaren te hameren op de kansen voor deeltijdwerkers.

In cao's waarover nu onderhandeld wordt, gaat het vooral om behoud van werkgelegenheid, zegt Haket. ''Anders zouden de nieuwe CBS-cijfers zeker aanleiding kunnen zijn om stevig in te zetten op betere deeltijdmogelijkheden voor werknemers op managementniveau.''. Mannen zouden volgens hem vooral de laatste vijf jaar meer belangstelling tonen voor parttimewerk.

In zijn algemeenheid zijn het vooral jongeren die een deeltijdbaan willen vanwege kinderen of omdat ze tweeverdieners zijn. ''Dan willen ze hun baan liever met iets anders combineren'', zegt Haket. Ouderen boven de 55 jaar hebben minder behoefte aan deeltijdwerk.