AMSTERDAM – Het aantal huishoudens dat eind 2008 digitaal televisie kijkt, is gestegen naar 3,9 miljoen. Media 2007 waren dat nog 2,7 miljoen huishoudens. Ook het gebruik van VOIP, bellen via internet, neemt toe.

Dit blijkt uit het TNO-rapport Marktrapportage Elektronische Communicatie (MEC) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Digitale televisie wordt het meest gekeken via de kabel, ruim 2 miljoen, maar ook via de ether en internet is er sprake van groei. Sinds 2006 is digitale televisie via de ether gegroeid met 54 procent, via internet is dat 28 procent.

Keuze
Volgens staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken komt er steeds meer keuze voor de consument op het gebied van televisie kijken.

"Dat stimuleert innovatie en levert de consument uiteindelijke een betere prijs-kwaliteit verhouding op. Ook zijn er maatregelen genomen om in de nabije toekomst concurrentie op de kabel mogelijk te maken, waardoor de keuzemogelijkheden verder zullen toenemen.”

Vaste telefoon
Ook blijkt uit het rapport dat het aantal ‘normale’ vaste telefoonaansluitingen via PSTN en ISDN sterk daalt door het gebruik van mobiele telefonie en VOIP. Media 2008 waren er 2,9 miljoen PSTN-aansluitingen en 2,5 miljoen VOIP-aansluitingen.

De kwaliteit van VOIP-verbindingen laat nog te wensen over; slechts zes van de tien onderzochte aanbieders krijgt een voldoende. Alice en Telfort scoren het slechtst, Tele2 komt het beste uit de test.

Mobiel
Het aantal mobiele telefoonaansluitingen ligt op 20 miljoen, meer dan het aantal Nederlanders.

De kosten voor vaste telefonie liggen in Nederland relatief hoog, maar de tarieven voor mobiele telefonie liggen hier laag in vergelijking met elders in de wereld.

Internet
In Nederland heeft 86 procent van de huishoudens toegang tot internet. Circa 72 procent gebruikt hiervoor breedbandinternet via DSL en de kabel.

Microsoft is de meest gebruikte software; in vergelijking met andere landen maken Nederlanders weinig gebruik van open source browsers als Firefox.