AMSTERDAM - Staatssecretaris Frank Heemskerk spreekt kritiek van Nederlandse ict-leveranciers op het NOiV tegen. Softwarebedrijven werken niet mee aan de trend naar openheid, reageert hij.

Heemskerk, verantwoordelijk voor het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV), geeft deze verklaring in reactie op vragen van Webwereld. Het NOiV krijgt flinke kritiek van de directie van Unit4Agresso, Afas en Exact.

Kritiek
Het Financieel Dagblad publiceerde vrijdag in de papieren editie een kritisch commentaarartikel van de drie directeuren van die Nederlandse softwarebedrijven.

Daarin stellen zij dat het NOiV en het ministerie van Economische Zaken blind is voor de levendige softwareindustrie in Nederland. Heemskerk zet volgens de drie topmannen kritiek op de marktdominantie van Microsoft om in een te strikt en ondoenbaar beleid wat de ict-sector in ons land frustreert. Dit kost banen, klagen de ict-bedrijven.

Belang
Heemskerk heeft die kritiek tot zich genomen en gebroed op een reactie. Die is er nu: "We herkennen ons niet in de kritiek van de drie directeuren. Ict is zowel nationaal als internationaal van groot belang. Ik voer een actief beleid op open standaarden en open source-software. Dat is goed voor innovatie, we worden minder afhankelijk van softwareleveranciers en dat haakt in op een maatschappelijke trend."

De staatssecretaris van EZ redeneert dat open standaarden en open source juist meer werk kunnen opleveren. Daarvoor moeten ict-bedrijven wel daarin meegaan en dus niet vasthouden aan gesloten producten. "Deze aanpak kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer en daarbuiten."

Trend
"Het zou goed zijn als alle softwarebedrijven zich zouden herkennen in deze trend en daaraan meewerken", verklaart Heemskerk nu scherp. Ondanks de harde woorden die beide kanten uiten, wil de bewindsman nog wel praten met de klagende softwarebedrijven. "Over de concrete invulling daarvan kunnen we nader met elkaar spreken."