LUXEMBURG - Het volume van nieuwe orders voor de industrie in de eurozone is in mei opnieuw gedaald, terwijl een stijging was verwacht. De cijfers laten zien dat de eurozone diep in crisis is gebleven in het tweede kwartaal.

Nederland kon wel een stijging schrijven, de sterkste van de zestien landen tellende eurozone.
Het ordervolume ging in de landen die de euro hebben ingevoerd, met 0,2 procent omlaag in vergelijking met april.

Ten opzichte van mei vorig jaar gingen de industriële orders met 30,1 procent achteruit. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat woensdag bekend.

Analisten
Analisten gepolst door persbureau Reuters gingen er vanuit dat de orders 1,9 procent zouden stijgen ten opzichte van april en met 28 procent zouden dalen in vergelijking met vorig jaar. Voor alle 27 landen van de Europese Unie samen stegen de orders in mei met 0,9 procent ten opzichte van april. Vergeleken met mei vorig jaar lagen de orders 28 procent lager.

De grootste orderdalingen in Europa hadden plaats in Ierland (min 13,2 procent ten opzichte van april), Hongarije (min 7,6 procent) en Letland (min 7,5 procent). Een aantal landen kon ook stijgingen schrijven.

Aanvoerder van de lijst was Nederland (plus 9,7 procent), gevolgd door Portugal (plus 7,5 procent). In Nederland daalden de orders in april nog met 4,4 procent.