DEN HAAG - De grafimediabranche is de eerste die bij het ministerie van Sociale Zaken heeft aangeklopt voor steun uit het Europese Globaliseringsfonds. Dit om overtollig personeel aan ander werk te helpen. 

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) publiceert woensdag de voorwaarden waaraan bedrijven en sectoren moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de Europese hulp bij bijvoorbeeld (om-)scholing of het opzetten van een eigen bedrijf van met ontslag bedreigde werknemers.

Voorwaarden
Het zogeheten A&O Fonds Grafimedia is al in gesprek gegaan met Sociale Zaken, nadat vorige maand bekend werd hoe de voorwaarden van het Globaliseringsfonds zijn aangepast aan de economische crisis.

De sector die bestaat uit onder meer (zeef)drukwerk en de dagbladpers, wil 2000 met ontslag bedreigde werknemers aan ander werk helpen via bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding, om- en bijscholing.

Steun
Om een beroep te kunnen doen op de EU-steun moeten sectoren in een periode van negen maanden minimaal 500 ontslagen verwachten. Afzonderlijke bedrijven kunnen ook een aannvraag doen voor hulp uit het Globaliseringsfonds als zij in een periode van vier maanden rekenen op ten minste 500 ontslagen. In het Europese fonds is jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar.

Bedrijven of sectoren kunnen zich melden bij een speciaal ingericht agentschap bij Sociale Zaken. Daar zal volgens een woordvoerster van Donner eerst verkennende gesprekken worden gevoerd of er aan de voorwaarden voldaan wordt en een convenant worden gesloten over de aanvraag, voordat het verzoek om financiële steun bij de Europese Commissie wordt ingediend.

Scholing
Bedrijven en branches kunnen de kosten voor scholing voor maximaal 65 procent vergoed krijgen. De overige 35 procent moeten ze zelf betalen.