GENEVE - Nederland hoorde vorig jaar bij de vijf grootste exporteurs van goederen ter wereld. Dat blijkt uit het World Trade Report 2009 dat de Wereldhandelsorganisatie WTO woensdag presenteerde.

De Nederlandse uitvoer van goederen bereikte vorig jaar een omvang van 634 miljard dollar. Daarmee was Nederland de op vier na grootste exporteur ter wereld. Duitsland bleef 's werelds grootste exporteur met een totale uitvoerwaarde van 1465 miljard dollar.

Top Vijf
De Duitsers werden op de voet gevolgd door China, dat voor 1428 miljard dollar aan goederen verscheepte. De Verenigde Staten en Japan completeerden de top vijf.

Het begin van de wereldwijde recessie vertaalde zich vorig jaar in een zeer geringe groei van de wereldhandel. De uitvoer van goederen kwam wereldwijd slechts 2 procent hoger uit dan een jaar eerder. De voorgaande vier jaar groeide de export jaarlijks met minstens 6 procent.

Protectionisme
De WTO waarschuwt in het rapport voor een toename van protectionisme. Steeds meer landen nemen noodmaatregelen die de eigen industrie moeten beschermen tegen de wereldwijde recessie.

Hoewel de meeste maatregelen binnen de regels van de WTO vallen, zegt de organisatie dat de eventuele positieve effecten ervan vaak niet opwegen tegen de schade die ze aanbrengen aan de wereldeconomie.

Heemskerk
In een reactie stelde staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) dat er tot nu toe "gelukkig weinig concrete voorbeelden zijn van Nederlandse bedrijven die belemmerd worden door protectionistische maatregelen".

"We moeten echter blijven oppassen voor protectionisme en de langdurige schade die dat kan opleveren voor de wereldeconomie", waarschuwde Heemskerk. "Het rapport toont aan dat
Nederland een belangrijke speler is en dat we groot voordeel hebben bij het snel aantrekken van de internationale economie. Het is daarom belangrijk dat we via de onderhandelingen in de Doha-ronde van de WTO en in G20-verband zo snel mogelijk tot resultaten komen."