WASHINGTON - De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie lijken te verbeteren. Dat zei de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed), Ben Bernanke, dinsdag tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.

 Volgens Bernanke zijn er zichtbare verbeteringen in de financiële markten en neemt het tempo waarin de economie verzwakt af.

Hij waarschuwde echter dat het toch al trage herstel van de economie in de knop kan worden gebroken door de snel oplopende werkloosheid. Die zal volgens de centralebankpresident zeker twee jaar hoog blijven.

Opleving
''De onzekerheid over de werkgelegenheid zal samen met de daling van de huizenprijzen en de beperkte beschikbaarheid van krediet de opleving van de bestedingen blijven beperken'', zei Bernanke. De recente stabilisering van de bestedingen kan volgens de topman van de Fed dan ook slechts van tijdelijke aard blijken te zijn.

Het beleid van de Fed blijft volgens de centralebankpresident de komende tijd dan ook vooral gericht op het stimuleren van de economie. Tegelijkertijd werken de centrale banken ook aan plannen om de ongekende stimuleringsmaatregelen van de afgelopen maanden weer terug te draaien als de tijd daar rijp voor is.

De opmerkingen van Bernanke waren voorzichtiger dan veel analisten hadden verwacht. De belangrijkste effectenbeurzen op Wall Street, die de dag positief waren begonnen, doken na de toespraak dan ook in de min.