AMSTERDAM - De fiscus wil de uitstelregeling voor de miljoen belastingplichtigen die via een consulent aangifte doen, volgend jaar aanzienlijk verscherpen. Wie in drie jaar twee keer te laat aangifte doet, krijgt geen uitstel meer.

Het Register Belastingadviseurs vreest dat tienduizenden belastingbetalers de dupe worden.
Uitstel vrijwel standaard

In de huidige regeling krijgen belastingplichtigen bij het inschakelen van een belastingadviseur vrijwel standaard uitstel. Toch doen ze nog te laat aangifte. Wie vier keer in de laatste vijf jaar te laat aangifte deed, ontvangt een afwijzing.

Regels
Om de uitstelregeling werkbaar te houden, wil de fiscus de regels aanscherpen. Belastingplichtigen krijgen geen uitstel meer als ze in drie jaar twee keer te laat waren met hun aangifte.

De huidige regeling is veel te soepel, zegt Marcel Homan, woordvoerder van de Belastingdienst. 'Het kan echt niet dat mensen die via hun adviseur al uitstel krijgen, vervolgens ook nog eens te laat hun spullen sturen.'

Aanmaningen
Hij wijst er op dat de Belastingdienst recent vierhonderdduizend aanmaningen moest sturen voor het belastingjaar 2007. Dat kost honderdduizenden euro’s.

Het Register Belastingadviseurs (RB), waarbij circa zevenduizend adviseurs zijn aangesloten, vindt dat de Belastingdienst de nieuwe regels te snel wil invoeren. RB-woordvoerder Onno Clous pleit voor een overgangsregeling van een of twee jaar.

Het RB vreest bovendien dat de Belastingdienst de aanscherping logistiek niet aan kan. 'Door de nieuwe regels kunnen zo 100.000 mensen extra geen uitstel krijgen. Daar moet de fiscus allemaal handmatig naar kijken, een operatie die ze niet aankunnen.'