AMSTERDAM - Het idee dat misdaad niet loont wordt kracht bijgezet door een nieuw wetsvoorstel dat in de Amerikaanse staat New York is ingediend. Rijke New Yorkers zouden zelf op moeten draaien voor de kosten van de hen opgelegde gevangenisstraf, zo meldt Reuters.

Het zogenaamde 'Madoff-wetsvoorstel', dat maandag werd ingediend, zou moeten voorkomen dat de staat opdraait voor de kosten die gemaakt worden voor het straffen van puissant rijke inwoners van New York.

De wet ontleent zijn naam aan de onlangs tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeelde meesteroplichter Bernard Madoff. Voordat hij in december gearresteerd werd, leefde Madoff in weelde. Hij had zijn fortuin gemaakt via een omvangrijke investeringsfraude. De voormalige topman van Nasdaq bezat verscheidene luxe appartementen en jachten.

Belastingbetaler
"Maar al te vaak worden kosten die gemaakt worden voor een gevangenisstraf uiteindelijk verhaald op de belastingbetaler. Dit terwijl de veroordeelde vaak een grote hoeveelheid persoonlijke rijkdom wacht op het moment dat hij wordt vrijgelaten", vertelt de Republikeinse indiener van het voorstel, Jim Tedisco, in een persverklaring.

Een gemiddelde gevangene kost de staat volgens schattingen tachtig tot negentig dollar per dag.

Vorderen
In het geval van Madoff werd gepoogd om zijn door fraude verkregen bezittingen te vorderen. Tedisco vertelt aan persbureau Reuters dat zijn wetsvoorstel er voor zou moeten zorgen dat drugsdealers en andere criminelen die hun kapitaal aan de misdaad te danken hebben, in de toekomst altijd zelf moeten gaan betalen voor hun gevangenisstraf.

Tedisco benadrukt dat het niet de bedoeling is om familieleden te laten opdraaien voor de gevangenisrekening, maar dat het puur en alleen gaat om de bezittingen van de veroordeelde crimineel zelf.