DEN HAAG - Steeds meer huishoudens stappen over naar een andere energieleverancier. Over de afgelopen twaalf maanden verwisselden 885.000 huishoudens en bedrijven van leverancier, ofwel 12,6 procent.

Vorig jaar stapte 9,9 procent over naar een andere energieleverancier. Dat blijkt uit de jongste cijfers van koepelorganisatie van energiebedrijven EnergieNed, die dinsdag zijn gepubliceerd.

Volgens Paul van Selms, directeur van consumentenorganisatie United Consumers, komt de stijging vooral door energiebedrijven die mensen 'misleid' hebben met meerjarige contracten met een vaste prijs. Hij waarschuwt dat die veelal duurder uitpakken dan de variabele varianten. "Hun wordt voorgespiegeld dat mensen hier bijvoorbeeld 200 euro mee besparen, maar er wordt niet bij verteld dat dit uitgesmeerd wordt over vijf jaar", aldus Van Selms.

Administratiekosten
Ook zouden de energiemaatschappijen de fors hogere administratiekosten, het zogenoemde vast recht, niet of ergens apart in kleine lettertjes vermelden. Deze kosten kunnen volgens Van Selms bij een vijfjarig contract oplopen tot ruim 400 euro. Hij wijst er voorts op dat een deel van de toename van overstappers wordt veroorzaakt door mensen die voor een tweede keer veranderen van leverancier uit onvrede.